Representantes de la plataforma A13, durante la conferencia de prensa en que han dado a conocer la convocatoria del referéndum independentista

Representantes de la plataforma A13, durante la conferencia de prensa en que han dado a conocer la convocatoria del referéndum independentista

Política

Sanitat pública, caciquisme, policia judicial i control polític

Ha explotat judicialment i policialment el tema Innova, paradigma dels escàndols sanitaris i model sanitari que la Generalitat volia imposar arreu de Catalunya. La Generalitat ho voldria tapar. Però no podrà. Afectarà el 27S i hauria de posar sobre la taula el control social somniat per Mas.

29 abril, 2015 04:27

Probablement, ahir Mas va perdre la possibilitat de guanyar les eleccions del 27S. Seria segur si aquest país no tingués infinits mitjans de comunicació controlats per la Generalitat. En tot cas, ja no és raonable negar l'existència, en particular a Reus i a les Terres de l'Ebre, d'un sistema de control polític i social, centrat en la sanitat i amanit de tota mena de corrupcions.

Tot plegat, cal situar-ho en un marc social general, no solament sanitari, concebut pel gran ruralista i gran reaccionari Jordi Pujol. Correspon també al que voldria imposar Mas arreu de Catalunya. És comprensible que aquella voluntat política d'imposició de control social fos forta en unes terres, com les de l'Ebre, mal tractades per la història i de les quals en vaig escriure força, sempre amb simpatia, acompanyada de tristesa.

Estructures sanitàries i de CDC

En elles hi ha una brutal superposició d'estructures sanitàries clientelars i de metges de CDC amb càrrecs polítics. En podria escriure de memòria una llarga llista. Si algú es pren aquells metges de CDC -o la pròpia CDC- com una via vers la modernitat s'ho ha de fer mirar.

Allí, prop de l'Ebre, el poder clànic és el real i efectiu. Un poder amb derivacions corruptes molt arrelades, sovint considerades naturals, immanents. Conec molt bé Sicília i n'he escrit un munt. Encara conec millor Còrsega, illa de la qual n'he escrit més. No hi ha terres idèntiques, però algunes tenen mals similars. En els tres llocs, és difícil dur a terme polítiques modernitzadores. Mas ni ho ha intentat, sinó que més aviat ha cercat treure'n més beneficis, excitant mites paternals seculars. Però la realitat és que en sectors sanitaris la il·legalitat contractual pot assolir quotes del vuitanta per cent. Ara s'haurà de precisar judicialment.

A aquelles terres l'entorn polític real, cent per cent de CDC i controlat per aquest partit, és el factor dominant. La voluntat de Mas d'estendre, tan com pogués, aquell sistema a tota Catalunya ha acabat en un desastre jurídic. Tot ha quedat de potes enlaire. L'escapçada sanitat pública costarà molt d'arreglar. Però seria irreparable si Mas, Mas Colell, Boi Ruiz i altres plagues bíbliques manen alguns mesos més.

Caciquisme del segle XIX

Mas i CDC obliguen a invocar el pitjor caciquisme -el de la Restauració, en el segle XIX- junt al descontrol econòmic i administratiu amb finalitats de corrupció econòmica i, en definitiva, fan tenir sempre al cap el concepte jurídic, de dret positiu espanyol, de "consorci criminal".

Vaig començar a exposar el cas Innova, el marc sanitari i la inefable Josep Prat, en primícia total, digui el que digui El País, a l'octubre del 2011. Les hemeroteques no poden mentir.

Fou una primacia que sempre ha reconegut la CUP de Reus, organització que, després dels meus articles, va tenir l'encert de portar el tema als jutjats. Ara n'han arribat alguns fruits jurídics, en forma d' imputacions a dirigents de CDC. N'aniran arribant moltes mes. La CUP ja ha aconseguit la pluriimputació de Josep Prat, fet meravellós, clau i just.

El sistema Innova i el 'sector negocis de CDC'

Va ser a Reus que va néixer el sistema Innova, que després Mas, a través de Josep Prat va voler imposar a la resta de Catalunya. Ho va decidir abans de ser president de la Generalitat i amb el desig determinant de servir els interessos del 'sector de negocis sanitaris de CDC', grup de multimilionaris, la majoria gràcies a CDC i a la sanitat. En diverses ocasions n'he donat els principals noms.

Prat va usar els serveis de la consultora multinacional PricewaterhouseCoopers per a dissenyar un pla molt precís que portaria a liquidar l'Institut Català de la Salut (ICS) en base de crear vint-i-dos Innova més. Havien de ser 14 consorcis d'atenció primària i vuit d' hospitalaris. Era palès l'intent de privatitzar-ho tot i de beneficiar el 'sector de negocis sanitaris de CDC'. Cap gran diari en va dir res de crític, per no dir res en absolut.

Mitjans servils

Després, la Generalitat va haver d'anar modificant aquell pla. En sorgiren altres intents de consorcis privatitzadors, sempre amb finalitat destructiva i de convertir en negoci el que havia estat una sanitat pública Es va anar veient el llautó, malgrat que la majoria de partits no en deien gairebé res, i que ERC llavors ho anava recolzant, no pas en base a cap capacitat d'anàlisi, sinó per efecte màgic de moltes demagògies.

Mereix especial recordatori la imperdonable actitud llepadora de TV3 i de tots els mitjans de la Generalitat, oblidant elementals principis deontològics. El mateix va fer la premsa subvencionada, en especial La Vanguardia. Sense aquesta protecció mediàtica descarada i ateses les accions judicials de la CUP en curs des de fa anys, el problema hagués tingut que entrar en una línia de resolució fa temps. Però tot indica hi ha tema per a molts mesos. Mentrestant, la descarada i cínica CDC intentarà fer entrar el clau per la cabota. Són uns desvergonyits i esgoten. Però cal mantenir els ànims. Tot va de vida o de mort per a milers de ciutadans.

Ahir TV3 es va superar a si mateixa en cinisme. Al migdia va tractar el tema de la pitjor manera possible. En una peça del seu noticiari va fer semblar que les pitjors conseqüències del que passava era la suspensió temporal d'un ple municipal a Cambrils. Cal ser barrut.

Procés judicial determinant

El procés judicial serà determinant, atès que CDC en aquest moment gosa fins i tot menysprear el Parlament. Això dona una idea de fins a quin punt CDC necessita l'ajut del seu 'sector de negocis sanitaris', en un moment de necessitats preelectorals. Aquest sector mai no s'ha amagat -malgrat el seu silenci- de voler la fi del sistema públic. En particular, lluiten per la desaparició del Dret Administratiu. Es prenen el diner públic per diner privat i ben seu.

Precisament ahir van augmentar els grans indicis de moviments de diners per camins d'interès judicial, en una acció legal de mera defensa social. Hi haurien participat algun centenar de membres de la Guàrdia Civil, obrant com policia judicial, després de molts mesos d instrucció processal, amb més de 40 imputats.

L'acció d'ahir és paral·lela al fracàs de l'intent de CDC de crear un consorci sanitari a Lleida i del tema, encara pendent, consistent en la creació d'un altre consorci que aplegui l'Hospital Clínic de Barcelona i la seva molt privada BarnaClínic.

El rector Ramírez

Caldrà veure com acaba el tema BarnaClínic. Ahir CDC va acreditar que vol continuar imposant el seu inefable consorci, així com estendre'l a tots els hospitals catalans, públics o de mera col·laboració, encara que sigui mínima, amb la Generalitat. Molt depèn de l'actitud immediata del rector de la primera Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez. Aquest, faria bé en analitzar com, a Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili pot haver quedat ja tacada per la política de destrucció sanitària de Mas. Has de mirar amb compte amb qui et poses al llit.

Per la seva part, el portaveu del Govern de la Generalitat, l'insuperable còmic Francesc Homs, va intentar fer voler passar l'acció de la policia judicial per un problema local de Reus, quan el que està joc és tot el sistema sanitari que vol imposar Mas.

El Col·legi de Metges, i de CDC

El que ha passat no pot ser considerat una sorpresa. El sorprenent és que no hi hagués una intervenció judicial generalitzada abans. Pot ser un molt bon síndrome: pensar més en el procés judicial i la comprensible condemna que no pas fer-ho només en termes policials. També sorprèn que cap dirigent de CDC ni tan sols parli de dimitir.

Com aquell que res, ahir mateix, mentre els fets estaven en curs, el Col·legi Oficial de Metges, amb el seu president de dret al front, Jaume Padrós, dirigent i exdiputat de CDC, va muntar una conferència de premsa per a recolzar als metges de la privada i privatista BarnaClínic, situada a l'interior de l'Hospital Clínic. Els beneficis que BarnaClínic rep del diner públic del Clínic són immensos i pendents de ser sabuts amb un mínim detall.

Miracles del diner i de l'estelada

El citat Col·legi professional, cent per cent dominat per CDC i, ai las, també amb un 'sector de negocis' monumental, mai no ha dit res de les retallades de personal, de diners i dels sous dels metges i del personal sanitari, que han afectat a la sanitat.

En síntesi, amb la resistència numantina de Mas, delerós de tenir diners per a, creu ell, poder guanyar les eleccions, fa que el tema que vaig exposar fa més de tres anys i mig (octubre del 2011) hagi de continuar sent d'actualitat un grapat de mesos més, o d'anys.