Les forces sobiranistes evidencien la seva divisió
Retrets i acusacions mútues entre els dirigents de CDC, ERC, ICV i la CUP durant una entrevista a Catalunya Ràdio. Només coincideixen en afirmar que C's aflebeix el pla secessionista.
7 abril, 2015 13:15Aquest matí s’ha tornat a evidenciar la divisió que pateixen les forces sobiranistes des de la celebració del denominat "procés participatiu" del passat 9 de novembre.
En una entrevista a Catalunya Ràdio on han participat el portaveu de CiU en el Parlament autonòmic, Jordi Turull; el diputat d'ERC Joan Tardà; el secretari general d’ICV, Joan Herrera, i el diputat per la CUP Quim Arrufat, han reconegut que el pla secessionista s’ha afeblit i que la unitat s’ha esquerdat. Una esquerda que tindria a veure amb la decisió d’haver abandonat el denominat 'dret a decidir' per abraçar directament la secessió de Catalunya de cara a les eleccions autonòmiques del 27 de septembre.
Herrera nega que el 27S sigui un plebiscit
La primera discrepància ha arribat quan Herrra ha rebutjat que el 27S pugui ser considerat un plebiscit sobre la secessió quan ha dit que "si fos per decidir la relació amb l'Estat, caldria que una persona fos un vot", i no simplement una majoria en diputats.
El dirigent ecosocialista s'ha mostrat escèptic en que la comunitat internacional accepti els resultats de les eleccions i que el pla sobiranista "tiri endavant en el context europeu" ja que "cal una correlació de forces potent".
Turull retreu a ICV i UDC la manca d’unitat
Turull, per la seva banda, ha fet una al·lusió indirecta a UDC i ICV quan ha afirmat que "ara que només depenem de nosaltres" és "inaudit" que no hi hagi acord. El dirigent nacionalista ha retret la manca d’acord i ho ha comparat amb la compareixença conjunta a Madrid per reclamar un referéndum de secessió per Catalunya, on sí es va assolir un pacte.
Per al·lusions, Herrera li ha contestat que en aquell moment es va defensar davant el Congrés de Diputats una "majoritaria absoluta", consistent en el ‘dret a decidir’, i no pas per la secessió unilateral de Catalunya. Aixi mateix ha criticat el "bloqueig" del Congrés a les aspiracions de Catalunya de tirar endavant una consulta.
Coincideixen en que l'auge de C’s afebleix el pla sobiranista
En l’única cosa on han coincidit les quatre forces és que l’auge de C's perjudica el denominat "procés secessionista". El diputat al Congrés per ERC Joan Tardà ha alertat que darrere del partit liderat per Albert Rivera hi ha els poders econòmics i mediàtics: "L'oligarquia espanyola alimenta a Ciudadanos, alimenta tot allò que pot suposar un aflebiment del procés".
Herrera ha continuat amb la reflexió de Tardà afegint que el "procés constituent" que ells defensen ajudarà a canviar el panorama polític català i ha instat a "derrotar a CiU". Una declaració que Turull ha qualificat "d’absurda" i s’ha tornat a visualitzar la divisió entre les forces sobiranistes, amb acusacions i retrets mutus, en relació a la renda garantida de ciutadania o la segregació de l'Institut Català de la Salut. Mentre el líder d'ICV s'ha mostrat partidari que el 27S també es vota sobre temes socials i econòmics; Turull ha intentat subratllar que només amb "engrunes" no es pot governar i que s'ha de disposar de "recursos suficients" que només la secessió pot garantir.
Sense entesa
El diputat de la CUP Quim Arrufat ha intervingut per telèfon a la conversa i ha subscrit les afirmacions de Tardà pel que fa al procés constituent, però ha lamentat que "no tothom ha superat la lògica autonomista, del règim del 78", en referència a ICV. Arrufat s'ha mostrat "perplex" pel "gir en el discurs" des de llavors.
El debat ha finalitzat sense arribar a cap entesa sobre quina lectura ha de tenir les eleccions autonòmiques del 27S i tot apunta que no hi haurà cap acte conjunt de les forces sobiranistes.