Menú Buscar
Pásate al modo ahorro

Algunes raons del meu 'no'

6 min

La llista Junts pel Sí, qualificada ditiràmbicament d'"explosiva, il·lusionant, engrescadora, excitant, apassionant" per Xevi Xirgo, director d'El Punt Avui, el 16/07/2015, és una catxa (un "farol") en la partida de pòquer que Artur Mas i companyia ens volen fer jugar, tant pel que fa a la secessió de Catalunya, com per la composició tramposa de la candidatura i de la convocatòria electoral. Personalment, accepto l’envit, que vol dir en el joc que pretenen que votaré 'no' per un munt de raons. N’apuntaré unes quantes.

Els problemes que patim a Catalunya, crisis econòmica, social, ètica, ecològica, són els mateixos del conjunt d’Espanya, i diversos d’aquests els patim encara de manera més aguda per culpa dels grups dirigents catalans

No hi ha cap necessitat de separar-se d’Espanya. Els problemes que patim a Catalunya, crisis econòmica, social, ètica, ecològica, són els mateixos del conjunt d’Espanya, i diversos d’aquests els patim encara de manera més aguda per culpa dels grups dirigents catalans, una fracció dels quals ara diuen que volen construir un país nou, ells, els autors o còmplices dels desastres que estem vivint.

M’agrada Espanya com a país, la seva gent amb la que mantinc llaços d’afecte, els seus paisatges i ciutats que visito sovint, la seva diversitat cultural i humana, certs episodis de la seva historia; estimo la llengua castellana, parlant-la i gaudint-la amb l’extraordinària literatura que posseeix. Lamentablement no conec el gallec ni l’èuscar. I penso --no és una creença, sinó una reflexió profunda-- que junts, en una Espanya renovada, podem resoldre millor els problemes comuns, junts som més forts, més respectats, pesem més a Europa i al món.

No són honestos els ideòlegs independentistes. Menteixen irresponsablement en qüestions crucials. Una hipotètica secessió deixaria Catalunya fora de les institucions europees. No vull perdre els avantatges de què disposo com a ciutadà de l’Estat espanyol, un Estat membre de la Unió Europea, de l’euro, del Consell d’Europa, de l’ONU, de l’OTAN i de pràcticament la totalitat dels organismes internacionals.

Com a ciutadà espanyol em sento privilegiat, tinc un passaport que tothom reconeix i que em possibilita, si em cal i m’ho puc permetre, viatjar per tot el món i, si tinc un problema greu, em podré dirigir a l’ambaixada d’Espanya i en determinats casos i situacions a l’ambaixada d’un altre Estat de la UE. I, en general, em sento segur i protegit per l’Estat espanyol, en la mesura que la seguretat i la protecció totals existeixin, en aquest món convuls, curull de riscos i amenaces.

Falsegen les dades, les manipulen, repeteixen les falsedats manta vegades fins a convertir-les en creença. La Catalunya segregada seria un país fallit, sense recursos, ningú no li fiaria

No és cert que en una Catalunya independent les pensions, la sanitat, l’ensenyament, l’assistència als més desvalguts, les infraestructures... serien millors, equiparables, segons la matèria, a les d’Àustria, Dinamarca, els Països Baixos, Finlàndia, Suècia.... Falsegen les dades, les manipulen, repeteixen les falsedats manta vegades fins a convertir-les en creença. La Catalunya segregada seria un país fallit, sense recursos, ningú no li fiaria. Es trobaria en una situació pitjor que la de Grècia. Confesso que em fan por amb tanta irresponsabilitat.

No és cert que la secessió seria dolça, amistosa, només transitòriament complicada i difícil. Com poden dir que seríem bons amics i els millors aliats d’una Espanya residual, escapçada, empobrida i amargada, que perdria el seu rang de país gran a Europa i al món amb la separació de Catalunya? No solament juguen amb els sentiments dels catalans, sinó també alegrement, irrespectuosament, amb els sentiments de tots els espanyols.

No tinc cap confiança en els components de la llista Junts pel Sí. Hi trobo presents molts dels causants de la mala situació que travessem, de la crispació que ens fan viure, de les energies que ens fan perdre, de la moral i l’honestedat que han malmès. Per tot això i unes quantes raons més, votaré no al seu 'sí'.

Res del que acabo d’exposar no contradiu la meva condició de català ni la meva passió per Catalunya, però la vull neta, lleial, europea, constructiva, solidària, a l’avantguarda del progrés. Res de tot això no ho garanteix la llista Junts pel Sí.