El presidente de la Generalidad, Artur Mas

El presidente de la Generalidad, Artur Mas

Política

El nom de CDC desapareixerà

Diumenge s'acabarà una batalla entre CDC i UDC, però la guerra continuarà. A la vegada, es pot potenciar l'etern conflicte entre CDC i ERC. Aquest partit sospita que CDC hagi filtrat una anomalia econòmica on apareix el germà d'Oriol Junqueras com "cooperador necessari". Fraternitat independentista, on ets?

12 junio, 2015 03:06

Una comissió interna i a alt nivell de CDC està treballant per trobar un nou nom al partit, no pas una mera marca electoral, segons ha m'ha informat una font de la pròpia CDC. Ha precisat que la presideix Josep Rull i que comptaria amb la discreta col·laboració de l'exdirigent David Madí.

La font afirmà que "hi ha pressa per trobar la nova denominació del partit, perquè ha d'estar registrada abans de presentar la candidatura, que l'encapçalarà Mas."

"Si canviem el nom però ho deixem tot igual, farem riure"

En efecte, la vella afirmació pública d'aquest dient que podia ser el primer i el darrer de la llista electoral ha estat abandonada. No se'n ha sentit cantar més gall ni gallina. "Volem tenir el nou nom -em diu la font- abans del dia de Sant Joan (24 de juny). Tot ha d'anar molt de pressa. Per això tenim por que l'intent acabi fallint, com passà amb l'intent de crear, des de CDC, el mai nat 'Partit Nacionalista Català' o la mai aclarida 'Casa Gran del Catalanisme'. Si canviem el nom però ho deixem tot igual, farem riure". Li dic que CDC pot desaparèixer no només com a nom. Em contesta que és perfectament possible.

Afegeix: "També fa una mica de riure canviar el nom immediatament després de que Mas hagués dit que CDC va guanyar les eleccions municipals. La norma és que es canvi el nom després d'haver rebut una bufetada electoral, que és el que ha passat. El propi procés de canvi desmenteix a Mas. També hi ha el problema de la vinculació de CDC a casos de corrupció. Pretendre tapar aquesta realitat i a la vegada mantenir l'imputat múltiple Josep Poblet com a candidat a president de la Diputació de Tarragona resulta francament pintoresc".

Mas i ERC, buscant "independents"

La font em confirma que Mas està obsessionat en trobar noms d'independents que vulguin presentar-se en la llista del rebatejat partit. "Això -precisa la font- té un greu inconvenient, atès que per cada nou candidat independent, lògicament, n'ha de sortir un del propi partit que esperava estar en posició elegible".

Hi ha la singular coincidència que ERC també està buscant "independents" per les seves llistes. La font em precisa que "la monja Forcades s'ha ofert a ambdós partits i ha estat rebutjada d'immediat".

Les instruccions d'Homs a TV3: d'atacar constantment a Duran

Una altra font, també de CDC em diu: "Mas estava decidit a no trencar amb UDC fins a la fi de la legislatura. Però en algun moment ha hagut de cedir davant la pressió dels 'talibans', en particular Homs i Rull. Ara dona la impressió que està dubtant. Però les instruccions d'Homs a TV3 són d'atacar constantment a Duran, com es pot constatar fàcilment".

Aquesta segona font em diu que Mas està convençut de que CDC tornarà a perdre vot el 27S, però només l'obsessiona poder obtenir un escó més que ERC, cosa que no té tan clara. En canvi està convençut de no hi haurà una majoria alternativa, contrària l'independentisme. Per tant hi pot haver un president de CDC o d'ERC que, amb tota probabilitat, no comptaria amb una majoria en el Parlament, ni cap possibilitat d'assolir-la.

Pèssima situació de les finances de CDC

Un aspecte que preocupa molt a la cúpula de CDC és la pèssima situació de les seves finances. Contrasta amb una estimació molt diferent respecte a les possibilitats de Duran.

"Aquest -em diu la font- tant si es presenta com UDC (separadament de CDC) o ho fa com Construïm segur que obté molt finançament, sens dubte més que CDC, perquè hi ha un sector social moderat que ja no vol ajudar ni votar a CDC".

Una guerra civil catalana

Les fonts enceten un tema molt delicat. Es tracta de la revelació, efectuada ahir, de la implicació del germà de Junqueras, Roger Junqueras, en el cas Manga. La jutgessa competent considera que Roger Junqueras va ser "cooperador necessari"en el presumpte falsejament d'un procediment negociat d'adjudicació. El va guanyar l'empresa Serveis Mediambientals de la Selva, Nora, S.A.

Membres de la cúpula d'ERC creuen que la notícia pot provenir de CDC, per evitar que Junqueras pugui continuar dient que ERC no té res a veure amb la corrupció, per contrast amb CDC.

Si tot això va per aquest camí, les ja pèssimes relacions entre CDC i ERC poden encara empitjorar, per no dir res del serial sobre enfrontament entre CDC i UDC. L'esgarrifosa intervenció d'ahir de Mas va mostrar que els criteris antiindependentistes de Duran continuen sent majoritaris en el si d'UDC, però que Mas està disposat a tot per impedir que diumenge guanyin. En síntesi, el que havia estat anunciat com una victòria cantada contra la pèrfida "Madrit" s'està convertint en una guerra civil catalana.