Política

Societat Civil Catalana denuncia el doble raser del CAC

Davant l'acord formal del Consell de l'Audiovisual de Catalunya sobre el reportatge "Querella contra Mas" de TVE, l'entitat europeista opta per posar aquests fets en coneixement del regulador espanyol.

21 mayo, 2015 11:39

L’entitat Societat Civil Catalana ha denunciat el doble raser que, al seu parer, té el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a l’hora d’emetre un judici sobre els continguts televisius.

A través d’un comunicat, l’entitat europeista ha considerat "inaudit" que l’òrgan regulador hagi adoptat un acord formal sobre el reportatge "Querella contra Mas", emès al programa "Informe Semanal" de TVE, i es negui a adoptar-ne un respecte al documental secessionista "L'endemà", emès per TV3 el 17 de desembre de 2014.

És per això que l’entitat ha optat per posar aquests fets en coneixement del regulador espanyol, atès que entenen que, encara que en cap dels dos casos hi hagi capacitat sancionadora, "de la mateixa manera que el CAC pot pronunciar-se sobre les emissions de Televisió Espanyola (TVE), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha de poder fer-ho respecte a les de TVC".

El CAC assumeix els plantejaments de TV3

Cal recordar que l’associació va presentar el passat 5 de gener una queixa davant el CAC per falta de pluralisme a la Televisió de Catalunya (TVC) a l'haver coproduït i emès el referit documental. En la queixa, Societat Civil Catalana demanava que es verifiqués si la televisió pública catalana havia emès (i coproduït) algun altre documental que sostingués la tesi contrària: el manteniment de la convivència dins d'Espanya.

En aquell moment, l’entitat va rebre com a resposta una carta, signada per la secretària general del CAC i datada el 12 de març, en la qual el regulador català li traslladava un llistat de quatre programes, elaborat per la pròpia TVC, amb el qual es pretén demostrar que en la televisió pública catalana es dóna veu a persones que no estan convençudes de les bondats d'una suposada independència.

Des de l’entitat al·leguen que no només "no s'ha realitzat l'anàlisi de programació per part del regulador" que sol·licitaven "sinó que, en un acte absolutament impropi d'una autoritat audiovisual independent, el CAC assumeix amb total normalitat l'anàlisi realitzada per la demandada", és a dir, per TV3.

Instrumentalització de les institucions catalanes

El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, va reclamar el 18 de març, mitjançant una carta a tots els consellers del CAC, que s'adoptés un acord formal del Ple sobre el cas "L'endemà", sense que fins el moment hagi rebut ni tan sols un justificant de recepció al respecte.

Finalment, han lamentat que un cop més "la instrumentalització de les institucions catalanes per part dels partits que insisteixen en la fractura de la convivència" i, han argumentat que, "mentre que a la carta que el CAC remet assumeix sense més els arguments de TVC, en el cas de TVE ni tan sols se li ha donat l'oportunitat de presentar al·legacions".