Política

Mas destina 4 milions en dos anys per promoure el pancatalanisme a València

El Govern autonòmic no escatima en recursos econòmics per fer valdre el seu pla secessionista més enllà de les fronteres on té competències. A la Comunitat Valenciana hi té una òrbita d'entitats que reben subvencions des de Catalunya per extendre el seu missatge.

5 mayo, 2015 13:15

El Govern de la Generalitat ha destinat més de quatre milions d'euros en tan sols dos anys per a fomentar el catalanisme a la Comunitat Valenciana.

Des que Artur Mas va guanyar les eleccions autonòmiques de 2012 ha endegat una política de marcat caire nacionalista que, sense complexes, pretén difondre més enllà de les pròpies fronteres on té competències el seu projecte secessionista.

Com informa el rotatiu Abc, les relacions entre ambdues administracions autonòmiques són més polèmiques que mai. Si el 2011 els respectius presidents autonòmics, Artur Mas i Alberto Fabra, van fer front comú per reivindicar el Corredor Mediterrani, actualment no existeix cap mena de diàleg entre els dos líders.

En els quasi tres anys que van de legislatura, Mas no ha escatimat en recursos econòmics per fer valdre el seu pla secessionista. Sense anar més lluny, el passat 25 d'abril, l'entitat Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va manifestar a favor d'un "canvi polític" a la Generalitat Valenciana. Curiosament, aquesta entitat -com senyala Abc- ha estat la més beneficiada per la política de subvencions del Govern autonòmic d'Artur Mas.

Mas paga la hipoteca al col·lectiu ACPV

Fins i tot, l'Executiu català hauria ordenat el pagament de la quota de la hipoteca de la seu d'ACPV des de 2012. La xifra total per costejar l'adquisició de l'edifici ascendiria a més de 2,1 milions d'euros.

A més de pagar la hipoteca, el Govern autonòmic de Catalunya ha mostrat de forma reiterada el seu afecte cap al líder del col·lectiu, Eliseu Climent, qui va advocar per un "efecte dòmino" del projecte secessionista a la Comunitat Valenciana.

Una òrbita d'entitats subvencionades des de Catalunya

La Fundació Ausiàs March, la ACV Tirant lo Blanc i Edicions del País Valencià S.A. reben també subvencions del Govern de Mas. Una de les línes d'actuació del Govern autonòmic passa per donar suport als mitjans de comunicació que emetin en llengua catalana.

En la mateixa línia, la xarxa d'empreses on figura com a conseller delegat el germà del secretari general del PSPV i candidat socialista a la Generalitat, Ximo Puig, també se li han concedit subvencions des del Govern de Mas.

Com informa el mateix diari, Comunicacions del Ports i Mas Mut Produccions SLU ha rebut en els dos últims anys una ajuda que s'apropa els 125.000 euros. De la mateixa manera, l'Escola Valenciana és una de les altres entitats que reben una ajuda fixa de l'Executiu de Mas. L'escola en qüestió ha percebut 321.000 euros entre els exercicis de 2012 i 2014.