Moment en què els tres diputats autonòmics de la CUP abandonen el ple del Parlament

Moment en què els tres diputats autonòmics de la CUP abandonen el ple del Parlament

Política

La CUP se'n va del ple en protesta per la sentència del setge del Parlament

"Estem avergonyits", ha dit el cupaire David Fernández abans de marxar de l'hemicicle. "Avui aquest Parlament no ens representa", ha proclamat.

18 marzo, 2015 15:25

Happening dels tres diputats de la CUP al Parlament. David Fernandez, Quim Arrufat i Isabel Vallet han abandonat aquest dimecres el ple, durant la celebració de la sessió de control al Govern autonòmic, en protesta per la sentència del dia anterior del Tribunal Suprem que condemna a tres anys de presó a vuit manifestants que van participar en el setge a la pròpia Cambra autonòmica el juny del 2011, en ple auge del moviment dels 'indignats', i en protesta contra les retallades pressupostàries de la Generalitat.

Els tres parlamentaris cupaires han marxat del ple només començar la sessió, i abans d'abandonar l'hemicicle David Fernández ha fet un breu -i enèrgic- al·legat. Ha anunciat que ell i els seus coreligionaris no tornarien al ple en tota la jornada, i ha lamentat que, en conjunt, els diputats autonòmics no hagin protestat contra la sentència del Suprem, que ha qualificat de "potineria jurídica i repressivament embogida".

"Estem avergonyits", ha dit Fernández, que ha acusat els grups representats al Parlament autonòmic d'"enviar vuit joves a la presó". "Avui aquest Parlament no ens representa", ha proclamat. "Cansats de càstigs als de baix i de la impunitat dels de dalt, per això abandonem el ple", ha afegit encara.

La sentència

La sentència que ha motivat la protesta dels diputats autonòmics de la CUP anul·lava una sentència anterior de l'Audiència Nacional, que va absoldre en primera instància els manifestants ara condemnats, així com altres nou imputats.

Mentre que l'Audiència Nacional va donar preponderància als drets fonamentals de reunió i llibertat d'expressió, apuntant que han de tenir una "especial protecció", el Suprem considera que aquests dos drets "col·lisionen" amb el dret de participació dels ciutadans a través dels seus legítims representants en l'òrgan legislatiu.

Els vuit manifestants, José María Vázquez Moreno, José López Cobos, Angela Bergillos, Jordi Raymond, Ciro Morales, Olga Álvarez, Ruben Molina i Carlos Munter, han estat condemnats a tres anys de presó per delictes contra les institucions de l'Estat. En ser superior a dos anys, els condemnats hauran d'ingressar a la presó.

La manifestació

Els fets es van produir el 15 de juny de 2011, quan milers de manifestants van envoltar el Parlament, que aquell dia havia de debatre els pressupostos de la Generalitat del 2012, amb l'ànim d'impedir o dificultar l'accés dels diputats autonòmics, i en protesta per les retallades pressupostàries.

Al ple d'aquell dia només hi van poder assistir 70 dels 135 diputats, i alguns d'ells -com el president de la Generalitat, Artur Mas, o l'aleshores cap de l'oposició, el socialista Joaquim Nadal- van accedir en helicòpter a l'edifici del Parlament.