Pensamiento

Xiulant a l'engròs

5 junio, 2015 08:35

S'ha dit i escrit fora de mida de com cal tractar els xiulets, xiulades i insults a l'himne nacional durant els partits de futbol i altres esports.

¿Són els xiulets multitudinaris a l'himne espanyol en un camp de futbol una expressió individual de l'opinió? No

Alguns diuen que aquest país és lliure i qualsevol pot expressar-se i dir la seva. Això és cert. Hi ha altres que addueixen que la llibertat d'expressió és un dret de tots, però no inclou un dret a l'insult. Quan es xiula l'himne nacional s'insulta a tots aquells que s'identifiquen amb ell i que se senten espanyols. També és cert.

Quan un grup de manifestants a les portes del congrés criden "no ens representen", estan opinant sobre el sistema democràtic o sobre la totalitat dels polítics elegits a través de les urnes? No ho sabem, però ens és igual. El que interessa a la democràcia és saber si els manifestants han demanat permís per a aquesta manifestació, els objectius que pretenen, el recorregut, la data i l'hora i els mitjans que s'utilitzaran. En cap cas es prohibeix l'opinió dels manifestants, encara que a la major part dels mortals no els agradi.

Què passa si es fa una manifestació sense tenir permís? És molt senzill, es multa als que hi acudeixen (si es pot) i als organitzadors. En cas que s'insulti als símbols institucionals, crec que també hi ha una multa. Els jutges ho sabran.

¿Són els xiulets multitudinaris a l'himne espanyol en un camp de futbol una expressió individual de l'opinió? No. No ho és, perquè és un acte perfectament organitzat, on es reparteixen milers de xiulets entre els assistents, es col·loquen estratègicament al camp i al mateix temps que es xiula l'himne espanyol, s’onegen banderes independentistes. Per tant, es tracta d'una manifestació independentista realitzada de forma oportunista, aprofitant una concentració de persones que es troben allà amb objectius aliens a aquesta manifestació.

A part d'haver d’aguantar el xàfec per part d'alguns polítics i de delectar-se amb somriures d’altres, té molta importància? No gaire, ja que l'objectiu de la concentració, que era gaudir del partit de futbol, no s'ha impedit. A part de considerar-los uns mal educats, l'únic pràctic que cal fer és considerar que s'ha fet una manifestació sense demanar el corresponent permís, i aplicar les multes que corresponguin als responsables i organitzadors.

Si he de ser sincera, el que més em molesta és que això s’hagi pogut subvencionar indirectament amb diners públics i que els actes esportius, en comptes de servir per unir-nos, serveixin d'esperó a interessos partidistes. Així que, per què no deixem de complicar-nos la vida amb fonamentalismes ideològics i ens posem a resoldre els problemes d'aquest país, que en té més que suficients per entretenir-nos a tots?