Francisco González Ledesma

Francisco González Ledesma

Creación

Mor l'escriptor i periodista Francisco González Ledesma

Va ser un dels grans noms de la novel·la policíaca a Espanya.

11 marzo, 2015 12:36

Francisco González Ledesma, periodista i escriptor, ha mort avui dilluns 2 de març als 88 anys. González Ledesma ha estat un dels grans noms de la novel·la policíaca a Espanya amb múltiples guardons com el Premi Planeta (1984), el Dashiell Hammet (2003), el I Premi Pepe Carvalho (2006) o el Premi Internacional de Novel·la Negra RBA ( 2007).
Les seves novel·les negres tenien com a epicentre la Barcelona dels baixos fons franquistes. L'inspector Ricardo Méndez va ser el seu personatge més estimat amb presència en onze obres com 'Crònica sentimental en vermell' o 'Cinc dones i mitja'.

No obstant això, González Ledesma va començar escrivint guions per a còmics de Bruguera i novel·les de l'oest amb l'àlies de Silver Kane. Ingressos que ajudaven a l'economia familiar i servien per pagar els seus estudis de Dret.

En els anys seixanta va ser un dels fundadors de Grup Democràtic de Periodistes, associació clandestina que defensava la llibertat de premsa durant la dictadura. L'any 2010 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa.

La capella ardent s'instal·larà a les 15.00 hores al tanatori Sant Gervasi de Barcelona i el funeral se celebrarà el dimarts a les 13.00 hores.