El grup privatista sanitari Sumarroca un dels més importants de l'anomenat "sector de negocis sanitaris de CDC" és concessionari des del 2009 d'un dels tres grans sectors de recollida d'escombraries en que es va dividir Barcelona. Representaria un 25 per cent d'un gran total.

Ho aconseguí mitjançant la constitució d'una UTE (Unió Temporal d'Empreses), segons he sabut fa molts pocs dies. Ignorava que aquesta activitat, considerada a moltes localitats força opaca i, diguem-ne, amb pràctiques de poca concurrència, formés part d'aquell grup amb molt de pes en la sanitat d'influència pujolista. És un gran poder de fet, com sap perfectament bé l'alcalde en funcions i exconseller de Sanitat Xavier Trias.

Sumarroca, un nou multimilionari gràcies a la sanitat

El que avui és un immens conglomerat empresarial va ser fundat per un inicialment modest propietari rural, esdevingut pèrit elèctric i després també modest titular d'una empresa d'instal·lacions elèctriques, Carles Sumarroca Coixet, de 82 anys. La sanitat ha estat cabdal en el seu enriquiment.

Amic personal de Jordi Pujol Soley, va ser fundador de CDC, mentre que la seva esposa s'associà a la de l'expresident de la Generalitat per crear l'empresa de floristeria Hidroplant. Aquesta obtingué importants feines florals en relació a la desapareguda Banca Catalana i el F.C. Barcelona.

L'actual vaixell insígnia del gran imperi familiar Sumarroca és el grup empresarial Comsa-Emte, ubicat en el camp de la construcció de grans infraestructures, el transport ferroviari, l'enginyeria del transport i la construcció en general. Té 8.500 treballadors i els darrers ingressos nets trobats foren de 1.500 milions d'euros. En les seves àmplies activitats no hi figurava la recollida ni el tractament d'escombraries.

Els Sumarroca, imputats amb Jordi Pujol fill

El vicepresident de Comsa-Emte és Carles Sumarroca Claverol, fill del Sumarroca citat. Pare i fill foren citats, com a imputats, a l'octubre del 2014 pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

Fou en relació a un procediment penal iniciat contra Jordi Pujol Ferrusola. Onze persones, entre elles Pujol Ferrusola i els Sumarroca, pare i fill, estan imputats en aquell sumari, per delictes contra Hisenda, blanqueig de capitals i falsedat en document mercantil. Hi figura una singular transferència de 2,4 milions d'euros d'un compte a Andorra a un altre a Mèxic.

La vinculació del grup i família Sumarroca i la família Pujol va passar pel camp de les anàlisis clíniques i les proves diagnòstiques, no pas en petita escala, ans ben el contrari. El diari Abc en va publicar el passat 4 d'agost una increïble, seriosa i documentada informació amb el títol "El empresario de cabecera de Pujol hizo ricos a los hijos del político". No crec que, ai las, sigui massa coneguda a Catalunya. Hi apareix "la major empresa d'Europa en el segment de les anàlisis clíniques", així com General Lab, empresa d'anàlisis clíniques del grup Sumarroca.

El paper inicial de Trias en la deriva sanitària

Tot això haurà de tornar a ser tractar ben aviat, així com el gran paper, del que n'acabo d'obtenir moltes precisions, jugat per Trias en la creació i enfortiment del Servei Català de la Salut, ens intern de la Conselleria de llavors Sanitat i ara de Salut de la Generalitat. Trias l'ocupà durant anys decisius.

En síntesi, fou Trias qui millor va escoltar i assumir els criteris requerits pel "sector de negocis sanitaris de CDC". És un immens tema que havia considerat moltes vegades, sense poder entrar-hi amb detall. Ara tinc noves fonts de CDC que m'han explicar el que abans no m'havien volgut exposar. La radicalització de Mas també té els seus efectes positius, per allò del pèndul, dins de sectors més moderats de CDC. Avui estan esgarrifats respecte a on porta Catalunya la espectacular radicalització assumida per Artur Mas.

Les mateixes fonts em destaquen, i no haig d'amagar-ho, ans tot el contrari, una dada important. Consisteix en que l'entrada del grup Sumarroca en el tema de les escombraries de Barcelona, en una proporció que podria ser de l'ordre del 25 per cent (que és molt) va ser duta a terme sota el tripartit, en el 2009, com he escrit a l'inici. Ara bé, el parer i l'interès de Xavier Trias, llavors cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona foren molt importants. Precisaré tot el que pugui sobre el tema, tant aviat com em sigui humanament possible.