L’entitat europeísta Societat Civil Catalana ha presentat aquest dijous un estudi que confirma que el secessionisme és minoritari a Catalunya i que es concentra a l’interior del territori, on el pes demogràfic és només d’un 25% del total de població.
L’estudi, titulat Catalans, secessionisme i participació electoral: una mirada a dades de registre electoral dels municipis de Catalunya, ha estat elaborat per l'Observatori Electoral de Catalunya (OEC) i conclou que "hi ha dues Catalunyes, una del 25% en el pes demogràfic, que suma prop de 800 municipis; i una altra, la Catalunya del 75% de la població, que es concentra en el 25% de les localitats".
En aquest sentit, afirmen que "el secessionisme només té un pes considerable i no sempre majoritari a la Catalunya interior", la del 25% de població, i que hi ha una abstenció diferencial molt marcada entre les dues Catalunyes.
"El secessionisme està sobrerepresentat mediàticament"
El vicepresident de l’entitat, Joaquim Coll, ha destacat que "el secessionisme està sobrerepresentat mediàticament i, a més, hi ha una abstenció diferencial molt marcada entre les dues Catalunyes. En les eleccions municipals i autonòmiques ens trobem amb diferències de fins a vuit punts. La millor foto de Catalunya es dóna a les eleccions generals".
En aquesta línia, el vicepresident de l'entitat ha recordat que aquesta abstenció diferencial es supera acudint a les urnes, per exemple, el proper 24 de maig, i "demostrant en unes eleccions municipals la Catalunya real".
"Distorsió de la realitat"
Albert Satorra, catedràtic d'Estadística de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha posat èmfasi en l'alta abstenció que es dóna a les zones de major població, en què el secessionisme és minoritari i en la cites municipals i autonòmiques, no així en les eleccions generals. "Una abstenció a Catalunya que es veu reflectida a Barcelona, on a Nou Barris i Ciutat Vella l'abstenció és altíssima, per sobre del 54%, en les eleccions municipals", ha afegit.
Per la seva banda, Montserrat Baras, professora titular de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha valorat l'estudi des del punt de vista polític. La professora ha indicat que "en els municipis petits hi ha una activitat independentista molt activa, gairebé el 80% en alguns casos, però aquesta activitat descendeix a les grans ciutats, on en moltes no arriba ni al 18%" i això produeix una "distorsió de la realitat".