Una de les tres organitzacions polítiques que formen EUiA -el PSUC viu- ha reclamat als seus socis de partit que es desmarquin d'una vegada per totes del projecte independentista endegat per Artur Mas. A través d'un comunicat a la seva web denuncien que la cuarta candidata d'EUiA a Girona, Marina Pibernat, "ha estat pressionada per dimitir".

El comunicat resa que "Marina s'ha expressat de manera contundent a les xarxes" i que ha rebut un "càstig" que altres candidats i polítics "imputats i corruptes que fan servir expressions equivalents a les seves no reben".

"És sorprenent que el coordinador general en les seves declaracions digui que no comparteix la forma en què Marina s'ha expressat, però al mateix temps digui que està d'acord en el fons amb el que diu", rematen en el comunicat.

Demanen la dimissió dels adherits al full de ruta independentista

El PSUC viu ja va demanar el passat 15 de març en una carta oberta "explicacions per la participació d'EUiA a la reunió del full de ruta per la independència del 27S". I es preguntaven en quin "òrgan s'havia decidit l'assistència i la signatura inicial d'EUiA. Quins companys/es van assistir a aquesta reunió?".

En el comunicat d'aquest dimarts recordaven que ja van exigir en el seu moment "que en el següent Consell Nacional es donessin explicacions i que aquestes persones presentessin la seva dimissió o bé se'ls revoqués de les seves responsabilitats, perquè el dany fet a EUiA amb la seva actuació era imperdonable", i han afegit que "han passat els dies i no hi ha hagut ni dimissions ni revocacions davant un fet gravíssim com va ser assistir i comprometre EUiA amb el full de ruta independentista del 27S".

Així mateix, el PSUC viu ha reiterat el seu suport a la candidata dimitida quan ha retornat al tema al·legant que "els tuits de Marina comparat amb aquest fet semblen de moltíssima menor transcendència i no obstant això mereixen un avís públic d'expedient i anunci d'expulsió".

Carreguen contra Joan Josep Nuet

En el comunicat interpel·len directament al secretari general del Partit Comunista de Catalunya i militant d'EUiA, Joan Josep Nuet: "Et preguntem per què tanta pressa ara i tanta amenaça amb Marina i res de res amb els que ens van ficar en l’embolic del full de ruta del 27S".

Finalment, conclouen que "queda clar que hi ha dues vares de mesurar a EUiA, una per als afins a la independència i una altra per als afins al federalisme, que no són partidaris de la independència".

Exigeixen a EUiA que abandoni "l'ambigüitat"

"Fa massa temps que es manté l'ambigüitat, que no es vol que EUiA es defineixi. És una tàctica per poder fer aliances amb qualsevol força independentment de les seves finalitats? Doncs que es digui si és així. I es debati en les bases. Aquesta indefinició acabarà provocant conflictes interns", argumenten en el comunicat.

En aquesta línia, emplacen al partit a decidir una vegada s'hagin celebrat les eleccions municipals del 24 de maig: "Després de les eleccions municipals és necessari i urgent un debat obert a les assemblees locals amb una posterior consulta a tots els afiliats. Que els afiliats d'EUiA puguin decidir i decideixi. La nostra proposta és la ratificació d'EUiA com a projecte federal de classe i republicà compartit amb IU".

Conclouen el comunicat amb una llista de punts on fixen una posició clara i definida sobre el debat secessionista en la que expressen, entre d'altres qüestions, que "EUiA no som una organització independentista", que comparteixen "un projecte federal de classe i republicà amb IU", que no estan d'acord "amb eleccions plebiscitàries", que "no participarem en cap candidatura que després de les eleccions vulgui proclamar una declaració unilateral d'independència" i que no faran "cap acord per un full de ruta cap a la independència" ni participaran "en cap reunió de la taula de partits de l'ANC".