Sede central de CDC en la calle Córcega de Barcelona

Sede central de CDC en la calle Córcega de Barcelona

Política

CDC 'empobrida' i els diners 'perduts' de la sanitat

Mas segueix estant desesperat per la investigació de l'escàndol sanitari Innova. Tot indica que en un sol afer de pròtesis van desaparèixer prop de dos milions i mig d'euros. La investigació judicial continua i pot generar més imputacions així com extravagants queixes per part de Mas.

6 mayo, 2015 03:28

CDC ha materialitzat la venda de la seva seu central, al carrer Còrsega de Barcelona, per tretze milions d'euros, 2.163 milions de les antigues pessetes, segons he sabut en fonts pròpies. Aquestes afirmen que "des de la perspectiva del comprador, ha estat un molt bon preu, aconseguit perquè CDC tenia pressa i molta necessitat de diners".

La monumental seu, sense comparació possible amb cap altre partit, quant a superfície i pel que fa a la ubicació, serà convertida en un hotel de luxe. La venda té efecte en uns moments en que el sector immobiliari es mou. Per tant, és segur que els preus augmentaran. Això encara afavorirà més al comprador. L'edifici estava intervingut judicialment, com a garantia de la responsabilitat civil subsidiària que es pugui imposar a CDC en el marc del gran escàndol de corrupció dit del Palau de la Música Catalana.

Una Generalitat i una CDC empobrides

Les presses de CDC tornen a confirmar la pèssima situació econòmica del partit pujolista. Mas ho ha empobrit tot, tant la Generalitat com el seu propi partit. Va intentar justificar les immenses retallades sanitàries dient que eren degudes a voler reduir l'endeutament de la Generalitat. Va retallar despietadament i, ves per on, ha més que doblat l'endeutament de la Generalitat. A més, fa ben poc, va manifestar que augmentarien substancialment les quotes dels militants de CDC. Era una altra gran prova de la seva desesperació.

Mas creu, erròniament, que per guanyar les eleccions del 27S, calen les tres coses que el bàrbar Napoleó Bonaparte creia que eren cabdals per a guanyar una guerra: "Diners, diners i diners".

Discurs polític esgotat

Com tothom pot apreciar, el discurs polític de Mas està esgotat. No té cap contingut. És una tronada cançó de l'enfadós. Ho supleix amb atzagaiades retòriques que són vistes, de manera creixent, com mers recursos lírics i oportunistes.

Les fonts consultades, totes de CDC, em confirmen que Mas està obsessionat en rematar la sanitat pública per així rebre un ajut econòmic decisiu per part del 'sector de negocis sanitaris de CDC'. Aquest vol veure abans que res com es resol el tema de BarnaClínic. Volen que sigui el primer pas vers la irremissible creació, en tots els hospitals, públics purs, concertats o amb una mínima relació amb la sanitat (o sigui tots), d'una doble via d'ingrés hospitalari.

Tornar a la beneficència

Una seria ràpida i pagant. L'altra d'espera infinita (per a molts realment eterna) i intervenció gratuïta. El que fins ara era la millor i més equitativa atenció hospitalària de Catalunya (la dels vuits grans hospitals transferits, com el de la Vall d'Hebron) passaria a ser comparable a l'antiga beneficència, on hi anava a parar només qui no en tenia més remei.

Ahir Mas va tornar a efectuar més declaracions que contradeien el que va afirmar fa un parell de dies, quan atribuí el monumental escàndol Innova, d'origen sanitari, al tripartit. Contradictòriament, en va oferir informació. Resulta que fins ara, ai las, el Servei Català de la Salut s'ha fet farts de negar informació.

Instrucció judicial de temes concrets

Mas fa volar coloms en un moment en que la magnífica instrucció judicial en curs sobre l'escàndol Innova planteja problemes concrets que la Generalitat podria aclarir però no ho fa. S'entén, per inadmissible que sigui. Tindrà coses a amagar? Es preguntaria el mític Pero Grullo.

No diuen res respecte a la imputació d'un proveïdor en pròtesis (caducades i inutilitzables, però instaurades) a l'hospital Sant Joan de Reus. Segons l'aute judicial relatiu només al tema de les pròtesis publicat junt amb el meu article d'ahir, resulta que allò sol hauria generat una 'volatilització' de diners de prop de dos milions i mig d'euros, malgrat que es tracta d'un problema de contractació petit, en relació al volum econòmic de l'hospital. Cal esbrinar si a altres nivells hi podria haver més diners aparentment 'perduts'. Hi ha alguna presumpció.

'Es perden' dos milions i mig d'euros

Aquell brillant aute judicial determina que "esta manera de gestionar el dinero y la administración pública ha traído como consecuencia que lleguen a producirse comportamientos como el del gerente de la mercantil Traiber S.L. Así, D. Luis Márquez Álvarez es protagonista de un desajuste económico de 2.456.548,85 euros con el Hospital Sant Joan de Reus. Y es que el hospital Sant Joan de Reus ha declarado la cifra de 2.974.853,01 euros como 'ventas imputadas' a Traiber S.L en 2007, sin embargo Traiber S.L. sólo declaró haber recibido 518.304,16 del Hospital Sant Joan de Reus. Así consta en documentación de Hacienda (modelo 347) que obra en la causa".

Tot plegat exposa un tema de manual, si bé de manual de presumpta corrupció. Un problema econòmicament menor (atès de magnitud de la despesa de l'hospital), però generant un dany mèdic i humà immens, podria constituir un excel·lent esbós previ del tipus de personatges i de mètodes que el jutge intenta aclarir.

I ara menys control de les despeses?

Atès aquest fet, ¿com es pot reclamar que encara hi hagi menys control de les despeses, com es fa des de la Generalitat i des de sectors econòmics sanitaris identificats amb CDC?

Afegim-hi que l'adjudicació de la contractació directa de pròtesis es va fer directament, saltant-se la normativa vigent en matèria de contractació pública. Si els criteris de Mas es poguessin imposar, com ell vol, gairebé tota la despesa sanitària deixaria de ser contractació pública per passar a ser contractació directa, com si fos privada. Desapareixeria la possibilitat de control administratiu i judicial posterior. Volen això.

Reunions amb Artur Mas

Com exposa aquell gran aute, adjunt al meu article d'ahir, va ser després de "reuniones al más alto nivel autónomico (Conseller Mena y el presidente de la Generalitat Artur Mas)" que es van contractar o tornar a contractar aquelles malignes pròtesis. Ningú n'ha expressat ni el més mínim remordiment.

El tema és de molt difícil defensa per part de ningú. Però es poden fer cridòries polítiques i ximples com la de manifestar que els escorcolls judicials van ser excessius. Ai caram, Mas donant lliçons de dret processal?

Manifestacions desesperades

Les seves manifestacions confirmen la seva desesperació. Està justificada per la gravetat dels fets i probablement cada dia ho estarà més.

Les manifestacions de Mas també reafirmen i precisen la naturalesa d'un tema greu, que creixerà, en totes direccions, en particular cap amunt. Veurem què passarà amb la persona d'Artur Mas.