El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que l'única solució possible per resoldre la tensió independentista és cel·lebrar una consulta o referéndum per legitimar un Estat federal o per legitimar la independència.

Iceta, no obstant, ha avisat que és un tema que no es pot decidir unilateralmente, i sense pactar amb les Corts no és possible fer ni una cosa ni l’altra. Així ho ha afirmat en una entrevista a El Punt Avui TV.

El primer secretari socialista també ha mostrat els seus dubtes sobre el full de ruta sobiranista veient les actuacions del president Mas, però també les d'ERC. Iceta ha destacat la contradicció de Mas en dir que no hi hauria eleccions plebiscitàries sense llista unitària del sobiranisme i, en canvi, haver anunciat unes eleccions per al 27S en què els independentistes concorreran per separat.

Veu poc recorregut al pla independentista

En relació al full de ruta de CDC i ERC, ha considerat que no cal que esperin a tenir una majoria el 27S, doncs ja la tenen ara. Tampoc veu útil fer una declaració de sobirania l'endemà, perquè ja ha fet una el Parlament autonòmic no ha tingut cap recorregut polític.

Finalment Iceta ha advertit que una majoria parlamentària no és suficient per a la independència sense un referèndum. I ha recriminat als partits i al moviment independentista que "encara ningú m'ha explicat com s'assoleix la independència dins de la Unió Europea i dins d'un Estat democràtic sense negociar amb el Govern d'aquest Estat".