Política

Un exdirigent d'ERC diu que "no s'ha fet cap pas irreversible cap a la independència"

Jaume Renyer, ex ERC traspassat a Solidaritat Catalana per la Independència, proclama que només confia "en els dirigents de la CUP".

20 marzo, 2015 19:46

Jaume Renyer, exdirigent d'ERC ara en l'entorn de la Solidaritat Catalana per la Independència (SI) que va fundar l'expresident del F.C. Barcelona Joan Laporta i que lidera l'ex CDC Alfons López-Tena, s'ha mostrat molt crític amb el seu anterior partit i amb CDC en relació a la seva estratègia independentista. Renyer, partidari -com SI- d'una ruptura radical que passi per una declaració unilateral d'independència, ha assenyalat que les noves "estructures d'Estat" que pretenen impulsar CiU i ERC abans d'una hipotètica secessió "no es poden construir amb les regles del règim autonòmic". I ha recordat que "encara no s'ha fet cap pas irreversible cap a la independència".

En una entrevista a Vilaweb, i preguntat per si creu que "amb la dinamica actual" es pot "aconseguir la independència", indica que el 9N, tot i ser "una consulta significativa", no ha estat "un pas irreversible en el procés cap a la independència". I també mostra el seu escepticisme sobre el 27S, quian assenyala que les eleccions autonòmiques del 2012 -també anticipades- "teòricament" ja es van celebrar per "donar un mandat al Parlament i al Govern" [autonòmics].

Renyer també és molt crític amb el rumb del projecte secessionista pel que fa a les "estructures d'Estat", que opina que "no es poden construir amb les regles del règim autonòmic i amb els comportaments i les actituds d'una classe política i dels mateixos partits que han gestionat l'autonomia durant trenta anys, per molt que hagin anat canviant". "Una cosa és adaptar-se a la realitat i una altra és liderar un procés cap a la independència", rebla.

Contra CDC, UDC, ERC, ICV i PSC

Igualment, carrega contra gairebé tots els partits catalanistes, sobiranistes i independentistes, amb una única excepció -a més, se suposa, de SI-. Argumenta que, per una banda, CDC "manté que defensa la independència". I que "UDC, ICV, el PSC o ERC mateix mantenen sempre la porta oberta a una reforma de la constitució espanyola i, per tant, una expectativa a pactar la tercera via".

"Aquests partits fan servir un llenguatge no conscient de viure un conflicte polític. Es parla d'independència com es pot parlar de la reforma de l'autonomia. Tenim els mateixos actors, els mateixos partits i els mateixos resultats", lamenta. "De moment, jurídicament, tenim zero resultats", adverteix.

I preguntat per si els partits estan "disposats a pagar el preu d'aconseguir la independència", dóna una resposta demolidora: "Jo confio en l'honestedat dels dirigents de la CUP. Dels altres, no en puc respondre".