El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, aquest dilluns, en roda de premsa a la seu del partit

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, aquest dilluns, en roda de premsa a la seu del partit

Política

EUiA no signarà cap full de ruta "només" dirigit a independentistes

La formació rectifica després de produir-se crítques internes. Rebutja que el 27S sigui "plebiscitari" i recalca que no acceptarà una eventual secessió sense referèndum.

17 marzo, 2015 17:22

CDC i ERC es queden cada cop més aïllades en el seu pla secessionista. EUiA ha deixat clar que no signarà cap full de ruta dirigit "només" a independentistes, perquè el seu concepte de l'anomenat "dret a decidir" ha d'incloure també "sobiranistes" i "federalistes". A més, la formació rebutja atorgar a les eleccions autonòmiques anunciades per al 27S el caràcter de plebiscit sobre la independència que pretenen donar-li CiU i ERC. El cop de porta d'EUiA arriba després de diverses protestes internes per la presència del partit en la reunió de divendres passat que va produir un "principi d'acord" sobre el full de ruta secessionista per al 27S -i que EUiA no va signar-. Aquest rebuig se suma al dels seus socis de coalició, ICV, i al d'UDC i fins i tot de la CUP.

"EUiA defensa un acord molt ampli, del 80% dels catalans i catalanes independentistes, sobiranistes i federalistes", ha precisat aquest dimatrs, en roda de premsa, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet. Un Nuet que havia rebut aquests dies crítiques de dos corrents del partit, Esquerra Plural i PSUCviu, que havien recordat que el model territorial que defensa EUiA és federal, i no independentista, i que no veien gens clars els nous companys de viatge que semblava buscar el partit.

"Si la proposta quedés reduïda a representar només el sector independentista, i per tant el 44% dels i les catalanes, molt probablement EUIA no hi seria", ha indicat Nuet, que ha recordat que, de moment, "no s’ha signat res".

Nuet també ha volgut respondre les crítiques rebudes per participar en una reunió de la qual s'havien esborrat els seus socis d'ICV, i fins i tot una força inequívocament independentista com la CUP. El líder d'EUiA ha explicat que el seu partit mantindrà converses amb totes dues formacions, especialment per corregir les "mancances socials" que troba en el "principi d'acord" de divendres passat. En aquest sentit, Nuet ha assegurat que la "República catalana" a la qual aspira el document "és tot un model de país que volem, amb una pota social i una pota democràtica".

Nuet, finalment, també ha deixat clar que el seu partit no acceptaria en cap cas una eventual independència que no hagi estat confirmada en un referèndum. "Res sense el poble", ha proclamat. "No hi ha dreceres, declaracions unilaterals d’independència o declaracions del Parlament [autonòmic], que puguin substituir un referèndum”, ha conclòs.

Rebuig d'EUiA, ICV, UDC i la CUP

Aquest cop de porta d'EUiA als plans secessionistes de CDC i ERC, tal i com estan formulats ara per ara, se suma al dels seus socis d'ICV, que consideren que l'acord de divendres d'aquests dos partits amb les principals entitats secessionistes respon a "estratègies electorals", i que no accepten considerar el 27S com un plebiscit independentista.

També han rebutjat l'acord la resta d'integrants del bloc de la consulta, és a dir, les formacions que ara fa poc més d'un any van acordar celebrar una consulta independentista per al passat 9N. Així, UDC ha deixat clar que no té cap intenció de "adherir-nos a fulls de ruta d'altres", i ha recordat que definiran la seva posició en una consulta entre la militància el 14 de juny.

Finalment, també la CUP ha vist "tacticisme electoral en l'acord" de divendres, i ha recriminat als seus protagonistes "manca de concreció". No es descartable, però, que els cupaires s'hi sumin finalment.