Política

Quatre diputats han deixat el Parlament aquesta legislatura per causes judicials

Amb la renúncia a l'acta de Crespo, ja són quatre les baixes en el que portem de legislatura, i hi ha encara dos parlamentaris autonòmics imputats.

12 mayo, 2015 20:24

L'actual legislatura al Parlament ha estat profusa en causes judicials contra els representants electes. Amb la renúncia a la seva acta, aquest dimarts, del convergent Xavier Crespo, que ha de seure a partir del tres de juny a la banqueta dels acusats per presumptes delictes de suborn i prevaricació, ja són quatre els parlamentaris autonòmics que han abandonat la Cambra després que la justícia obrís actuacions en contra seu. A més hi ha altres dos d'imputats, que mantenen el seu escó.

El primer diputat autonòmic que va deixar l'escó aquesta legislatura per causes judicials va ser l'exportaveu del grup de Ciutadans, Jordi Cañas, l'únic de la llista que va formalitzar la renúncia tot just ser imputat. En el seu cas, per un presumpte delicte de frau fiscal.

Més va trigar a abandonar la Cambra autonòmica el més cèlebre de la llista, l'ex número 2 de CDC i ex cap parlamentari de CiU Oriol Pujol, que va dimitir al juliol de l'any passat, més d'un any després de ser imputat pel cas de les ITV.

Encara han esperat més, justament fins a confirmar-se que seurien a la banqueta, l'exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández i, avui, el propi Crespo. Fernández és l'únic de la llista que ja ha estat jutjat, i ha rebut una condemna en primera instància d'un any i quatre mesos de presó, 60.000 euros de multa i inhabilitació per ocupar càrrecs públics durant quatre anys, sis mesos i un dia, per un delicte de tràfic d'influències.

Dos imputats mantenen l'acta

Completen la llista dos representants del PSC imputats, però sense que s'hagi arribat a judici oral. Es tracta de Montserrat Capdevila, per un presumpte delicte de malversació de fons públics, i dels menys conegut dels sis, Cristòfol Gimeno, substitut al Parlament de l'alcaldable socialista per Barcelona, Jaume Collboni, i imputat, juntament amb altres 53 exmembres del Consell d'Administració de CatalunyaCaixa per un presumpte delicte d'administració deslleial.

Finalment, hi ha hagut encara un altre imputat en aquesta legislatura al Parlament autonòmic. Es tracta del regidor de CiU a Badalona Ferran Falcó. En el seu cas, però, la justícia va arxivar la causa contra ell al 2013, en no apreciar cap "indici probatori" de culpabilitat.