Menú Buscar
Pásate al modo ahorro
Esther Quintana, explicant el seu cas 15 dies després de perdre l'ull.

Dos agents dels Mossos, a judici pel cas d'Esther Quintana

El jutge dóna per tancada la instrucció i considera que Quintana va perdre el seu ull a causa de l'impacte d'un projectil de goma disparat per un agente antiavalots.

Redacció
2 min

El cas d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull en la vaga general del 14M del 2012, presumptament per l'impacte d'una bala de goma disparada per antiavalots dels Mossos d'Esquadra, portarà finalment al banc dels acusats dos agents de la policia autonòmica.

En una resolució divulgada aquest divendres, el jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona considera que Quintana va perdre efectivament l'ull pel tret d'un projectil de goma, i conclou la instrucció enviant el cas a l'Audiència de Barcelona, perquè obri judici oral contra els dos imputats: l'escopeter que presumptament va disparar el projectil, i el sergent que li donava ordres en aquest moment.

En una resolució anterior, el mateix jutjat havia considerat l'actuació dels agents "imprudent i desproporcionada". No obstant això, va denegar la pretensió de l'acusació particular de jutjar-los per un delicte dolós -castigat amb penes de fins a 12 anys de presó-, en no apreciar intencionalitat.

La "proporcionalitat" en l'ús de bales de goma

La resolució indicava que encara que l'ús de pilotes de goma en manifestacions és legal, "el que s'ha de valorar a l'efecte de si hi ha indicis delictius o no és la proporcionalitat en la seva utilització".

També afegia que Quintana és "algú que exerceix el seu legítim dret constitucional de manifestació" i "que es troba amb una actuació policial que cal considerar indiciàriament desproporcionada i acaba perdent un ull per aquesta actuació imprudent des del punt de vista penal".