Menú Buscar

Imputen el germà d’Oriol Junqueras per un delicte contra l’Administració

Les investigacions de la policia tributària indiquen que molt possiblement el concurs era un "muntatge" per a que resultés contractada l'empresa on treballa Roger Junqueras. A més, des que el germà del polític d'ERC va ascendir a l'empresa el volum d'adjudicacions públiques aconseguides ha anat en augment.

11.06.2015 13:31 h.
4 min
Redacció

La magistrada instructora del cas Manga, Pilar de Lara, ha considerat que Roger Junqueras Vies, germà del president d’ERC, Oriol Junqueras, ha actuat com a "cooperador necessari" en el falsejament d'un procediment negociat sense publicitat que es va adjudicar el 20 de juliol de 2012 a l'empresa Serveis Mediambientals de la Selva NORA SA, participada en un 40% per Cespa, l'empresa que té contractat a Roger Junqueras en la divisió Cespa Jardineria SL.

Des que Roger Junqueras va ascendir l'any 2009, el volum d'adjudicacions públiques aconseguides a Catalunya ha anat augmentant, informa el Diari de Girona.

El "delicte contra l'administració" en el qual hauria participat Junqueras guarda relació amb un expedient de contractació de l'Associació de Municipis Boscos de Bruixes i Bandolers mentre la presidia l’ex alcalde de Sant Hilari Sacalm i ex president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU) -en llibertat sota fiança.

La jutgessa ha conclòs, arrel de les investigacions del Servei de Vigilància Duanera (SVD), que el concurs per adjudicar un projecte de senyalització d'itineraris temàtics per valor de 44.176,27 euros va ser un "muntatge" perquè guanyés Nora SA amb l'única finalitat de poder emetre factures entre l'empresa, l'Associació de Boscos i Bandolers i el Consell Comarcal de la Selva per evitar a aquest últim ens de pagar l'IVA.

La policia tributària considera que el concurs era un "muntatge"

Segons informa el mateix rotatiu, en l'assemblea general de l'Associació de 18 de juny de 2012 es va acordar la "Contractació del servei de redacció del projecte i execució de l'adequació i senyalització d'itineraris temàtics comuns del pla de competitivitat turística Boscos de Bruixes i Bandolers".

En aquest informe es va establir que es faria mitjançant un procediment negociat sense publicitat i es va fixar en 44.176,27 euros més IVA el pressupost de despesa de l'Associació -que es finança amb subvencions de la Generalitat i l'Estat-.

L'Associació -presidida per Robert Fauria- va convidar tres empreses perquè realitzessin les seves respectives ofertes: Coynsa 2000 SL (43.211,76 euros més IVA); Cespa Jardineria SL (43.726,62 euros més IVA); Nora SA (43.080,99 euros). Les investigacions de la policia tributària va indicar que el concurs era presuntament un "muntatge" a mida de Nora.

Les tres empreses van presentar el mateix text

El redactat de les tres propostes que van entregar les empreses "era exactament el mateix, inclús amb els mateixos errors gramaticals, variant només els anagrames de la companyia, el nom de la persona responsable, la data de la firma i el tipus de lletra utilitzat". I no només això, sinó que les tres missives d'invitació tenien l'acusament de recepció "datat el mateix dia, essent de localitats i províncies diferents" i en cap constava la manera com van ser enviades ni existia cap número de registre de sortida de l'associació.

Malgrat tots aquests indicis que, com a mínim, aixecaven suspicàcies sobre la forma en que es va realitzar el concurs, el 20 de juliol de 2012 es va tancar l'adjudicació definitiva a favor de Nora SA amb un únic criteri de valoració: guanyava l'oferta més baixa i tan sols uns dies després es va formalitzar el contracte.

Com apunta l’informe policial, Nora SA només era el conducte per on circulaven els diners entre l'Associació i el Consell per tal que aquest darrer s'estalviés l’IVA i ara, la jutgessa no té cap dubte que es tracta d'un delicte contra l'Administració Pública, "una infracció tributària" que parteix d'un concurs "on s'haurien falsificat totes les dates de tota la documentació requerida per elaborar i adjudicar el concurs, avançant-les en el temps".

Comentar
Mateos 25/08/2015 - 11:13h
En buena lid, alguien que tenga una empresa u ostente un puesto de responsabilidad "significativo", no debería ser perjudicado por tener un familiar ejerciendo de político. Más bien, parece ser, ocurre lo contrario. ¿Dónde está el equilibrio y que se pueda "competir" en igualdad de condiciones? Difícil solución cuando no hay la debida transparencia a la hora de otorgar contratos públicos, subvenciones, informes, etc.
Antoni Ferret 25/08/2015 - 11:13h
1) La cosa fa riure, sobretot el detall "inclús amb els mateixos errors gramaticals". / 2) Està malament, i no es pot anar així pel món. / 3) Si s'ha de castigar, que es castigui. Suposo que no n'hi ha per tant com per pena de presó. / 4) Però a mi em dóna de parer que, si no fos el germà del senyor Oriol Junqueras, no hauria transcendit ni s'hauria publicat aquí.
Marino 25/08/2015 - 11:13h
Esta es la cruz que la democracia no ha resuelto. Siglos de caciquismo que creíamos se iban a erradicar con el fin de la dictadura. Y ocurrió lo contrario. El Estado Autonómico sirvió para consolidar una Partitocracia/Sindicocracia donde ni los empresarios que contratan con la Administración Pública ni los trabajadores que acceden a ella, ni las promociones dentro de la misma escapan a la enchufitis anterior. Antes España se identificaba con el Movimiento Nacional ¿Con qué se identifica ahora Cataluña? Y ¿Qué hacen el resto de las CCAA? Imitarla. Lo hemos visto con las embajadas andaluzas, el Estatut y cualquier otra cuestión como la reclamación de un Concierto Económico. Eso no hay sociedad que lo resista. Se nos está arruinando en nombre de la libertad, identidad, democracia, los ciudadanos deciden...
Mateos 25/08/2015 - 11:13h
Para [Antoni Ferret] la culpa, cómo no, es del mensajero. ¡Que tio!
¿Quiere hacer un comentario?