Menú Buscar
Pásate al modo ahorro

Condemna d’un any i 4 mesos de presó per als germans Bustos i Daniel Fernández

La sentència del TSJC no és en ferm i pot ser recurrible al Tribunal Suprem. A més, conté el vot particular del president del tribunal, Miguel Ángel Gimeno, el qual reclama l’absolució de l'ex 'numero tres' del PSC en considerar que no ha estat provat que Fernández truqués a l’alcaldessa de Montcada abans que es modifiquessin els criteris de selecció dels candidats a ocupar la feina en el consistori.

Redacció
3 min

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès aquest dilluns la sentència sobre la peça separada del cas Mercuri on s'acusava l'exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos, el seu germà i regidor, Francisco Bustos, l'exdiputat i exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, de tràfic d'influències -els tres primers- i de prevaricació -la darrera-.

La sentència finalment condemna Fernández i els germans Bustos a un any i quatre mesos de presó, 60.000 euros de multa i inhabilitació per ocupar càrrecs públics durant quatre anys, sis mesos i un dia. La sentència recalca que la pena de presó, inferior a la que demanava la Fiscalia, s'explica perquè és "el primer delicte pel qual resulten condemnats" els tres dirigents socialistes, i perquè no hi ha hagut un "perjudici directe i avaluable" per a les arques municipals de Montcada.

El tribunal condemna igualment l'alcaldessa de Montcada a una multa de 60.000 euros i una pena de set anys d'inhabilitació per exercir càrrecs públics. Aquests set anys són el "mínim legal" contemplat per la legislació per al delicte de prevaricació, segons precisa la sentència.

La resolució considera provat que els germans Bustos i a Fernández van imposar la contractació d’una persona de confiança -l’exalt càrrec del Govern autonòmic en l'època del tripartit Carmina Llumà, que també és la dona d'un càrrec de l'ajuntament de Sabadell- per ocupar un lloc a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, passant per davant d'un altre candidat més ben qualificat. Per la seva banda, l’alcaldessa del municipi, Maria Elena Pérez, ha estat condemnada per haver accedit a aquesta contractació.

Vot d'absolució del president del tribunal

La sentència del TSJC no és en ferm i pot ser recurrible al Tribunal Suprem. A més, conté el vot particular del president del tribunal, Miguel Ángel Gimeno, que reclama l’absolució de l'ex numero tres del PSC en considerar que no ha estat provat que Fernández truqués l’alcaldessa de Montcada abans que es modifiquissen els criteris de selecció dels candidats a ocupar la feina en el consistori.

"La sentència parteix d’un convenciment subjectiu que només se sustenta en inferències obertes", ha explicat el magistrat.