Política

CiU inclou en la llista de Tàrrega un exregidor de PxC

Josep Maria Gili va protagonitzar una escissió en el partit d'Anglada, que posteriorment es va aliar amb un grupúscul considerat com a neofeixista.

27 abril, 2015 16:48

La llista de CiU per a les municipals a Tàrrega (Lleida) inclou, en el número 7, un candidat amb un passat com a mínim controvertit. Josep Maria Gili, que en les eleccions del 2007 va ser elegit regidor com a candidat del partit autodefinit com a identitari -però com molts consideren directament xenòfob- Plataforma per Catalunya (PxC), segons informa Nació Digital. I encara hi ha més, perquè Gili posteriorment va ser candidat en les llistes d'una formació considerada com encara més extrema.

En aquells comicis del 2007, l'ara candidat de CiU va obtenir un relativament bon resultat per a PxC, per darrere dels sis regidors que van obtenir PSC i CiU, i dels 3 d'ERC, però empatant amb l'únic regidor d'ICV-EUiA -amb més vots que els ecosiacialistes- i superant el PP, que no ho va obtenir representació.

Gili va deixar PxC poc després dels comicis, al setembre del 2007, en una escissió protagonitzada pels quatre regidors que va obtenir el partit aleshores liderat per Josep Angladad a Lleida, que es van convertir en el Partit per Cataluya (Pxcat). Gili va passar la resta de la legislatura com a regidor no adscrit.

Amb l'MSR

Dos anys després, de cara a les europees del 2009, PxCat es va aliar amb el Movimiento Social Republicano, un grupúscul considerat sovint com a neonazi, tot i que seria més apropiat enquadrar-lo en l'anomenada 'tercera posició', una barreja de neofeixisme amb importants elements obreristes i un discurs comunicatiu modernitzat, que adopta formes pròpies de l'esquerra alternativa.

Com a dirigent destacat de PxCat, Gili va ser el número 9 de la llista de l'MSR a les europees d'aquell any. A nivell europeu, l'MSR està aliat amb clàssics de la nova extrema dreta com el British National Party o els italians de Fiamma Tricolore.