Parlem de turisme?

05.12.2015
3 min

El turisme és una bella realitat del món d’avui, fruit de la millora del nivell de vida i de la millora dels mitjans de transport. Permet conèixer món i interrelacionar les distintes poblacions. En el cas de Barcelona, ha dinamitzat en gran manera l’economia de la ciutat i ens ha ofert un nou sector d’activitat altament interessant.

Però tot té els seus excessos, i avui una gran part de Barcelona està patint inconvenients, alguns molt greus, per culpa d’un turisme massa massiu i, sobretot, massa concentrat en uns determinats barris (Barceloneta, Ciutat Vella, Eixample, Sagrada Família...).

Avui una gran part de Barcelona està patint inconvenients, alguns molt greus, per culpa d’un turisme massa massiu i, sobretot, massa concentrat en uns determinats barris

El cas més greu que es dóna en aquests barris sobresaturats és el de 'l’expulsió' de veïns i veïnes d’un determinat barri. El procés més típic és el següent: una casa antiga és rehabilitada pel seu propietari, en forma molt moderna, de cara a llogar els pisos a persones estrangeres, i això implica un fort augment del lloguer per als llogaters actuals, els quals, normalment famílies modestes i sovint immigrades, han d’acabar marxant per no poder pagar el nou lloguer. O bé no la rehabiliten, i la casa es deteriora, i ho han de rehabilitar els llogaters, i si no ho fan, han de marxar.

Un altre inconvenient greu són les conseqüències de la presència massiva de turistes en alguns barris (voltants de la Sagrada Família, voltants del Parc Güell...): el comerç és dinamitzat, però això implica un augment de preus dels articles i dels locals, que ho fa inassequible als veïns del barri.

Un inconvenient 'menor', però encara important, són les molèsties que genera entre el veïnat la presència de molta gent al carrer i als bars i locals de diversió: sorolls molestos i nocturns (quan no baralles), que dificulten el descans dels veïns i veïnes.

Tot plegat es planteja la qüestió de si Barcelona ha de ser 'per als veïns', encara que amb l’addició de visitants, o una ciutat 'per als turistes' amb l’addició secundària de veïns i veïnes. Quan la gent de la Barceloneta ha sortit al carrer diverses vegades en senyal de protesta, és que hi ha un problema. I que, en uns determinats barris, l’activitat turística ha de 'decréixer'.

Artículos anteriores
¿Quién es... Antoni Ferret?
Antoni Ferret
S'autodefineix com a militant tradicional de CCOO i del PSUC. Actualment a Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). Ha publicat diversos llibres sobre història de Catalunya, llengua catalana i reculls d'articles sobre temes diversos.