No és suficient

28.09.2015
3 min

Les eleccions del dia 27 de setembre han donat un resultat de 72 escons (62 10) als partits que plantejaven la independència. Com que la majoria absoluta són 68 escons, tenen una majoria ben clara.

Ara bé, tot i això, no seria suficient per optar a la independència. Per tres raons:

1) La majoria de vots que han tret és només un 48%. Això s’explica perquè entre vots i escons no hi ha una correlació exacta, perquè la Llei electoral dóna a les províncies de Tarragona, Lleida i Girona una sobrerepresentació, en atenció al fet que són menys poblades. Així, doncs, els escons són una derivació dels vots. Per tant, l’elecció no s’ha guanyat, democràticament parlant.

Per la gran transcendència de la decisió, no n’hi hauria d’haver prou amb una majoria de vots sobre el cens que fos ajustada, sinó qualificada, ben clara. Per exemple, d’un 60%

2) Però si es tracta d’elegir un Govern per a 4 anys (que és del que es tractava), valen només els vots emesos, ja que els no emesos, els abstencionistes, no compten. De fet, en aquest cas, només compten els escons de diputat. Però si es tracta (com han volgut que fos) de prendre una decisió transcendental, per a tota la vida (tota la història), aleshores s’hauria de comptar el percentatge dels vots sobre el cens, sobre tots els habitants amb dret a vot. I amb un cens electoral de 5.510.700, els 1.940.000 vots independentistes representen un 35 per 100.

3) I encara diria més: per la gran transcendència de la decisió, no n’hi hauria d’haver prou amb una majoria de vots sobre el cens que fos ajustada, sinó qualificada, ben clara. Per exemple, d’un 60%.

Per totes aquestes raons, entenc que aquesta victòria, que no s’ha de discutir que és excel·lent, no és suficient. I si en funció d’aquesta victòria es promogués, o s’obtingués, la independència, seria un frau antidemocràtic. Seria la imposició d’una minoria de catalans sobre la majoria. Encara que fos una minoria molt nombrosa.

Ara bé: l’objectiu de la independència no s’ha acabat: quan a Espanya hi hagi un Govern (que ara no hi és), Catalunya podrà fer un referèndum pactat, i decidir d’una manera més neta.

Artículos anteriores
¿Quién es... Antoni Ferret?
Antoni Ferret
S'autodefineix com a militant tradicional de CCOO i del PSUC. Actualment a Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). Ha publicat diversos llibres sobre història de Catalunya, llengua catalana i reculls d'articles sobre temes diversos.