Independència 'light'

Jordi Garcia-Petit
4 min

Els ideòlegs i els polítics del secessionisme presenten la independència de Catalunya d'una manera light, al marge de les bravates de l'agitació propagandística als mítings, a les tertúlies televisives o a la premsa ultra. Les diverses accepcions del mot anglès light s'escauen perfectament: lleuger, lleu, suportable, alegre, amè, pur entreteniment...

Havien de presentar-la com evanescent, indolora, màgica en definitiva, sinó la idea de la independència (convertida en ideologia, no pensada doncs) ja hauria estat plenament derrotada per absurda. Són tantes les incertituds d'una hipotètica independència, tants els obstacles (molts d'invencibles) i tants els patiments que la població hauria d'afrontar que la presentació light és part essencial de l'estratègia secessionista.

Són tantes les incertituds d'una hipotètica independència, tants els obstacles (molts d'invencibles) i tants els patiments que la població hauria d'afrontar que la presentació light és part essencial de l'estratègia secessionista

El light incorpora també el color rosa, el sabor dolç, l'efecte anestèsic. Durant la campanya del 9-N es donaven 9 raons per votar 'SíoSí'. Convé no oblidar-les, perquè constitueixen un engany monumental i algun dia els incomodarà que se'ls hi recordin: "1. Disposarem de 16.000 milions d'euros més cada any (dèficit fiscal actual). 2. Garantirem les pensions i les podrem millorar. 3. Podrem fer els hospitals i les escoles que el país necessita. 4. Crearem més feina per a tothom. 5. Assegurarem les infraestructures que faran créixer l'economia. 6. Tindrem una bona relació amb Espanya. 7. Contribuirem a fer una Europa més forta. 8. Combatrem la corrupció amb una justícia més independent. 9. Decidirem dia a dia com volem que sigui el país de tots?".

No té pèrdua el programa 'Salvados' de Jordi Évole emès el 19-10-2014 per La Sexta, que tracta de la visita d'Oriol Junqueras a una família andalusa del municipi de Gines per parlar de la independència de Catalunya durant un dinar i una sobretaula la mar de simpàtics. Junqueras, aleshores 'cap de l'oposició' de l'independentista Artur Mas, a més de les vaguetats que acostuma a emprar, amb to pastoral i bon jai no es cansà de repetir que "serem molt amics", referint-se a l'Espanya amputada per la hipotètica independència de Catalunya, "no trencarem res", "no és una separació, és un replantejament", "tenim els mateixos arbres" i també "tinc un hort amb tomàquets i albergínies" com el de l'amfitriona. Una banalitat rere l'altra per anestesiar i esmorteir l'impacte emocional de la pretesa secessió. Segons els portaveus del 'procés', al llarg dels mesos de plom que s'estan vivint a Catalunya, la convivència és exemplar, no s'ha trencat cap plat, ni malmès cap relació, espantat cap inversió o deslocalitzat cap empresa. És un 'procés' dolç com la mel a la boca.

Així és com amb el light s'ha entabanat a milers de catalans i es vol tranquil·litzar els espanyols, els europeus i qui calgui. Res no ha canviat, si de cas, amb en Carles Puigdemont de president s'ha guanyat en bonhomia, s'han corregit les presses (Josep Rull, quan era coordinador general de CDC, el 7 de març de 2015 vaticinava "Catalunya serà independent en un any") i han saltat al carro del referèndum de Podem/En comú Podem per recuperar el 'dret a decidir', igual d'obscur en legalitat, condicions i efectes, igual de light.

Artículos anteriores
¿Quién es... Jordi Garcia-Petit?
Jordi Garcia-Petit

Doctor en derecho.